SİLAH RUHSATLARI HAKKINDA

Bu Sayfayı Paylaş

YAZARLAR

Av. Orhan MERCAN

Av. Orhan MERCAN

Avukat

SİLAH RUHSATLARI HAKKINDA

Ülkemizde ateşli silahların bulundurulması ve taşınmaları sıkı izne bağlı olup ilgili izinlerin alınmasına müteakip silahı bulundurmak ve taşımak için ayrıca ruhsat alınması gerekmektedir. Silah ruhsatlarının tabi olduğu sıkı denetim dolayısıyla herkese ruhsatın verilmesi mümkün değildir. Örneğin ateşli silahla daha önce kanunlarda yazılı suçları işlemiş kimse başvuru yapsa dahi yapılan başvurunun reddi gerekecektir. Aşağıda silah ruhsatı alamayacak kişiler detaylı olarak açıklanacaktır. Bu çalışmada silah ruhsatları ve çeşitleri, ruhsatların ne kadar süre geçerli kabul edildiği, silahların haczedilebilirliği, silah ruhsatı verilmeyecek kişileri, ruhsatı olmaksızın silah bulunduran kişilerin durumu ve sair hususlara dair açıklamalar yapılacaktır.

1.SİLAH RUHSATI, ÇEŞİTLERİ VE SÜRELERİ

1.a Bulundurma Ruhsatı

Bu ruhsat türünün geçerlilik süresi 5 yıl ile sınırlıdır. Yirmi bir yaşını doldurmuş her birey bulundurma ruhsatı alabilmek için başvuruda bulunabilecektir.

1.b Taşıma Ruhsatı

Bu ruhsat türünde de geçerlilik süresi yine 5 yıl olarak belirlenmiştir. Taşıma ruhsatı herkes tarafından başvurulabilen bir ruhsat türü olsa da kişiler belirli durumlarda taşıma ruhsatı almaya hak kazanmaktadır.

1.c Kamu Görevlisi Taşıma Ruhsatı

Kişi kamu görevlisi sıfatı devam ettiği sürece bu ruhsat ile silah taşıyabilecektir. Kamu görevlisi sıfatı her ne sebeple olursa olsun sona ererse bu ruhsatı da iptal edilecektir.

1.d Emekli Kamu Görevlisi Taşıma Ruhsatı

Kamu görevlisi taşıma ruhsatı olağan sebepler dolayısıyla iptal edilmiş olan ve emekliye ayrılmış kişiler bu ruhsatı kullanabilmektedir. Bu ruhsat türü bakımından süre sınırlaması bulunmamaktadır.

2. TAŞIMA RUHSATI

Silah bulundurma ruhsatı 21 yaş ve engel bir durum olmamak kaydıyla herkes tarafından başvurulabilen bir ruhsatken; silah taşıma ruhsatı belirli durumlarda alınabilen bir ruhsat çeşididir. Basın mensupları, müteahhitler, noterler, akaryakıt istasyonu sahipleri, silah taşımaya yetkili kolluk görevlileri, parayla ilişkisi olan kişiler, özellik arz eden görevlerde bulunanlar, Emekli olan bazı kamu görevlilerine taşıma ruhsatı verilebilmektedir. Bu meslek gruplarının taşıma ruhsatı alabilmesi için birtakım ek belgeler istenebilir. Örneğin avukatlar bakımından taşıma ruhsatı alabilmek için mensubu oldukları barodan üyelik yazısı alma şartı gibi.

3. SİLAHLAR HACZEDİLEBİLİR Mİ?

Silahların haczedilebilirliğini yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır. Haciz mahalline gidildiği takdirde memur tarafından ruhsatlı silahın haczedilmesi mümkündür. Haczedilen mal netice itibariyle taşınır niteliktedir.

Bulundurması ve kullanması izne bağlı olduğu için hacizli malın satışında farklılıklar olabilmektedir. Bu durumda ihaleye girebilecek kişiler silah ruhsatı sahibi kişilerdir. Bunlar haricindeki kişilerin ihaleye girebilmesi mümkün değildir.

4. SİLAH RUHSATI ALAMAYACAK KİŞİLER KİMLERDİR?

Öncelikle belirtmek gerekir ki ruhsat verme idari işlem niteliğindedir. Dolayısıyla idarenin geniş bir takdir yetkisi söz konusudur. İdare, ruhsat başvurusunda bulunan kişi hakkında yapacağı araştırma ve inceleme neticesinde ruhsat vermenin uygun olmadığı kanaatine varabilir. Fakat birtakım haller vardır ki ruhsat başvurusunda bulunan kişi bakımından doğrudan ret kararı verilmektedir. İşte bu haller sırasıyla şu şekilde özetlenebilir:

4.a Daha önce kişi ateşli silahlar ile işlenen bir suç nedeniyle mahkum olan kişilerin ruhsat başvurusu reddedilecektir. Nitekim idare kamu menfaatini kişinin şahsi menfaatinden üstte tutmaktadır.

4.b Kasten işlenen bir suç nedeniyle bir yıldan daha uzun bir süre hapis cezası almış olan kişilerin ruhsat başvurusu reddedilmektedir.

4.c Kişi yirmi bir yaşını doldurmadan ruhsat başvurusunda bulunmuşsa başvurusu reddedilecektir.

4.d Silah ruhsatı almak için toplanan belgeler arasında tam teşekküllü bir hastane raporu gerekmektedir. İlgili raporda zihnen ve bedenen silah ruhsatı almasında sakınca görülmediğine dair kaydın varlığı gerekir. Ruhsat başvurusunda bulunacak kişinin raporunda sakınca görülmesi halinde başvuru reddedilecektir.

4.e Kısıtlı veya kamu hizmetinden yasaklı olan kişilerin başvurusu reddedilecektir.

4.f Spor federasyonları demirbaşına kayıtlı olan silahları izinsiz ve amacı dışında kullananların başvuru reddedilecektir.

4.g Terör örgütleri ile bağlantısı tespit edilenlerin, disiplin, mahkeme kararı yahut kanuni diğer şekillerde devlet memurluğundan çıkarılanlar ile devlet memurluğu ile ilişiği kesilenlerin, mahkeme kararıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılanların ruhsat başvurusu reddedilecektir.

4.h Ruhsatlar, yukarıda belirtildiği şekliyle, farklı veriliş sebeplerine dayanır. Veriliş sebebinin ortadan kalkması halinde durumun ruhsatı veren makama bildirilmesi gerekir. Bildirimin yapılma süresi altı aydır. Altı ay içinde yapılmayan bildirim dolayısıyla kişiye tekrardan silah ruhsatı verilmeyecektir.

4.ı 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun madde 4 fıkra 1’de yer alan malzemelerden birini kullanmak suretiyle suç işleyip hakkında mahkumiyet kararı verilenlere silah ruhsatı verilmemektedir.

“Madde 4 –
(1) Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala,kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır.
(2) Bunlardan bir sanat veya mesleğin icrası için kullanılması zorunlu bulunanların yapımına İçişleri Bakanlığınca yapılacak bir yönetmelikte belirlenen kurallara göre izin verilir.
(3) Yalnız sporda kullanılan yivli ateşsiz silahlar ve mermileri ile yivsiz tüfekler ve mermilerinin, ev gereçlerinden olan veya tababet, sanayi, tarım, spor için kullanılan aletlerle bir meslek veya sanatın icrası için gerekli bıçak, şiş, raspa ve benzerlerinin kullanılması bu Kanun hükümlerine tabi değildir.
(4)Avda veya sporda kullanılan her nevi ateşli yivli silahlar bu Kanunun 7 nci maddesine göre ruhsata tabidir.”

4.i Kişinin yüz kızartıcı suç işlemiş olması durumunda silah ruhsatı başvurusu reddedilecektir. Örneğin zimmet, irtikap, dolandırıcılık, hırsızlık, rüşvet, hileli iflas, parada sahtecilik, belgede sahtecilik gibi suçlardan dolayı kişinin silah ruhsatı başvurusu reddedilebilmektedir.

4.j Terör eylemlerine katılmış olan veya terör eylemlerine teşvik eden kişiler hakkında mahkumiyet kararı alınmışsa kişinin ruhsat başvurusu reddedilecektir.

4.k Devlet sırlarını açığa çıkarma, casusluk, devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı eylemlerde bulunan kişiler hakkında mahkumiyet kararı verilmişse silah ruhsatı başvurusunun reddi gerekecektir.

4.l Silah ruhsatı şahsi nitelikli bir evraktır. Kural olarak yalnızca ruhsat sahibinin kullanması gerekir. Ruhsatlı silahı bir başka kişiye verilmesi halinde mahkumiyet kararına hükmedilebilir. Mahkumiyet kararı verildiği takdirde kişinin daha sonraki ruhsat başvuruları kabul edilmeyecektir.

4.m Kişinin taşıma ruhsatı olsa dahi silah taşımanın mümkün olmadığı yerler bulunmaktadır. Örneğin akıl hastaneleri, adliyeler, ceza ve tutukevleri, öğrenci yurtları ve sair yasak olan bölgelere silahla girilmesi halinde kişinin gelecek ruhsat başvuruları iptal edilmekle birlikte mevcut ruhsatının iptali için yasal süreç de başlatılabilecektir.

5. RUHSAT BAŞVURUSU KABUL EDİLMEZSE NE YAPILMALIDIR?

Ruhsat verme idari işlem niteliğindedir. Yapılan ruhsat başvurularının idare tarafından reddedilmesi halinde kişilerce yasal yollara başvuru yapılabilecektir. İdareden otuz gün içinde cevap gelmediği veya ret cevabı geldiği takdirde altmış günlük süre içinde İdare mahkemesinde idari işlemin iptali talepli dava açılabilecektir.

6. RUHSAT OLMAKSIZIN SİLAH TAŞINMASI HALİNDE NE OLACAKTIR?

6136 sayılı Kanunun 13. Maddesine göre ruhsatsız silah taşımak yasaktır ve taşınması kanuni yaptırıma bağlanmıştır. Kanun yalnızca ruhsatsız silah taşımayı değil bunun yanında bu silahlara ait mermileri de satın almayı, taşımayı veya bulundurmayı da yasaklamaktadır. Kanuna aykırı şekilde silahların ve bu silahlara ait mermilerin taşınması, satın alınması veya bulundurulması halinde bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezası verilir.

Silah tüfek veya seri ateşli, kısa sürede fazla ve etkili mermi atabilen nitelikteyse verilecek ceza yarı oranında artırılır. Yine silahın tam otomatik veya dürbünlü olması da cezanın yarı oranında artırılmasını gerektirir. Bu açıklamalar yine silaha ait mermileri de kapsamaktadır.

Bir üst paragrafta yer alan silahlar haricindeki silahların bir adet olması ve olağan sayılabilecek ölçüde merminin ev yahut iş yerinde bulundurulması halinde altı aya kadar hapis ve yüz güne kadar adli para cezası verilebilir.

Kuru sıkı olarak tarif edilen ateşli silahlar kadar zarar verme potansiyeline sahip olmayan silahlar birtakım işlemler neticesinde ateşli silahlarla aynı hasar bırakma derecesine ulaşabilmektedir. Şayet kuru sıkı bir silah bu şekilde işlemden geçirilmişse kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezası verilir.

7. MUHAKEME SÜRECİNE İLİŞKİN HUSUSLAR

Ruhsatsız silah veya merminin taşınması veya bulundurulması halinde kişiye verilebilecek cezanın üst sınırı gözetildiğinde asliye ceza mahkemelerinin görevli olduğu anlaşılacaktır.

Yakalanan ruhsatsız silah ve mermiler müsadere edilir. Adli emanete alınan bu silah ve mermilerin kişiye iadesi mümkün değildir.

Bu suçlar bakımından, şartları oluşmuşsa, cezanın ertelenmesi ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılması hükümleri uygulanabilmektedir.

8. GEREKLİ RUHSATLAR İÇİN ÖDENECEK HARÇLAR

Her ruhsat türü için ayrı harç oranı öngörülmüş olup bu harçlar her yılın ocak ayında Maliye Bakanlığı tarafından güncellenmektedir. 2023 yılı için öngörülen harç oranları şu şekildedir:

Silah Bulundurma Ruhsatı : 11.085.45-TL

Silah Taşıma Ruhsatı : 34.639.50-TL

Yivli Av Tüfeği Bulundurma Ruhsatı : 11.085.45-TL

Yivli Av Tüfeği Taşıma Ruhsatı : 34.639.50-TL

Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi : 268.05-TL

9. SİLAH RUHSATI ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Silah ruhsatı başvurularının kabul edilebilmesi için başvuru evraklarının eksiksiz biçimde sunulması gerekmektedir. Silah ruhsatı başvurusu ikamet edilen il valiliğine yapılmaktadır. Başvuru esnasında aşağıda yer alan belgelerin sunulmaması başvurunun reddi sonucunu doğurabilecektir. Bu belgeler:

1-Nüfus Cüzdanı,
2-Son bir yıl içinde çekilmiş 4 adet fotoğraf,
3-Silah ruhsatı alınmasında sakınca bulunmadığına dair sağlık raporu,(Devlet veya Üniversite hastanelerinden),
4-Can güvenliğinin hangi nedenle tehlike içinde olduğu belirtiliyor ise bunu gösteren belgeler,
5-Parmak izi belgesi(müracaat esnasında temin edilecektir)
6-Valilikten havaleli dilekçe,
7-Yarım kapaklı karton dosya,
8-Harç Makbuzu (34.639,50 TL müracaata gelirken makbuz getirilecektir.)
9-Ziraat Banka veznesine 500 TL Silah Ruhsat kart bedel makbuzu talep edilmektedir.